Връщане и замяна

ЛЕСНО ВРЪЩАНЕ И/ИЛИ ЗАМЯНА ДО 14 ДНИ СЛЕД ПОЛУЧАВАНЕ НА ПОРЪЧКАТА


УДОВЛЕТВОРЕНОСТ

Вие имате право, без да дължите обезщетение и без да посочвате причина, да върне получената от Вас стока в срок до 14 дни, считано от деня на получаването й в съответствие с разпоредбите на чл.55 от ЗЗП. Ние от своя страна ще възстановим напълно заплатената от Вас сума за продукта или продуктите, които желате да върнете. Моля, обърнете внимание, че условието за връщане е валидно само когато не сте нарушили целостта и търговския вид на продукта или продуктите. Разходите за връщането на стоката са за сметка на клиента. Подробно описание за процеса на връщане и замяна ще окриете по-долу.

 

ЗАМЯНА НА ПРОДУКТ
Не сте доволни от избора си и желаете да подмените продукт с друг?
С удоволствие ще приемем вашето желание и ще подменим с друг продукт. От подмяна на продукт можете да се възползвате в случаите, когато не сте нарушили целостта и търговския вид на продукта и не са изминали повече от 14 дни от датата на получаване. Разходите по замяната вкл. доставката са за сметка на клиента.  Подробно описание за процеса на връщане и замяна ще окриете по-долу.

Моля обърнете внимание, че може да замените продукт само със същия продукт от каталога на viviell.com. Ако желаете да замените продукта с друг продукт трябва да върнете нежелания продукт и да направите нова поръчка. Вижте по-долу как се осъществява връщането и замяната на продукти.

 

КАК СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА ВРЪЩАНЕТО ИЛИ ЗАМЯНАТА?
За да замените или върнете продукт не е необходимо да се свързвате с нас чрез ел.поща или по телефон.

1) Влезте в профила си – кликайки върху имато Ви или използвайте навигацията най-отдолу на сайта (колона Моят Акаунт) и отворете секцията „Текущи поръчки“.

2) Изберете връшане / замяна на продукти от падащото меню с възможни действия срещу продукта/продуктите, които желаета да върнете/замените.

3) Попълнете детайлите във формата. Ако връщате продукт и сте използвали метод на плащане различен от Плащане с Кредитна/Дебитна карта попълнете детайлите за банкова сметка, по която да ви възстановим парите.

4) След като изпратите заявка за връщане/замяна на продукти наш оператор ще провери дали поръчката Ви отговаря на условията за връщане и замяна и ще приеме или откаже заявката. Вие едновременно ще получавате информация относно Вашата поръчка както в акаунта Ви, така и чрез електронни съобщения на посочената от Вас електронна поща.

5) След като приемем заявката Ви може да изпратите продукта/продуктите на Адрес за връщане указан във формата за връщане/замяна

6) За да ни информирате с кой куриер и номера на товарителницата, с която сте ни изпратили продукта/продуктите кликнете върху бутона Адрес за връщане и дейтали на пратка в секцията текущи поръчки и въведете информацията в полетата.

7) При получаване, пратката се отваря пред куриера и се попълва констативен протокол. Ако продукта/продуктите са с нарушен търговски вид връщането / замяната не се признава и продукта/продуките Ви се връщат обратно за Ваша сметка.

8) При връщане на продукти, след като проверим и приемем продуктите ще Ви възстановим парите по посочената от Вас банкова сметка или директно ще Ви върнем парите през платежната система, с която сте направили плащането.

9) При замяна на продукти, след като проверим и приемем върнатия продукт ще Ви изпратим новия продукт.

Моля обърнете внимание че срока за получаване на продуктите след като заявите че желаете да върнете/замените продукт и заявката Ви бъде одобрена е 5 работни дни. Пратки получени след този срок няма да бъдат приемани и връщането / замяната ще бъде анулирано.